Woord van Pastoor Kaleab

We zijn begonnen aan een nieuw jaar. Het afgelopen jaar was geen makkelijk jaar voor heel veel mensen.

Een nieuw jaar begint

Veel dingen zijn heel anders gegaan dan verwacht en ook veel van onze eigen plannen konden niet doorgaan. Vaak maken we aan het begin van een nieuw jaar al allerlei plannen voor dat jaar, en daar kwam dus vorig jaar weinig van terecht. Maar het gaat er niet om wat wij willen, maar veel meer wat God wil in ons leven.

Pastores

In 2020 hebben we onze geliefde deken Cassee verloren. Meer dan 11 jaar heb ik nauw met hem samen mogen werken. Hij was mijn deken, pastoor, begeleider, mentor, inspirator, leermeester en raadgever. Bovendien was hij mijn herder. Dat laatste was hij niet alleen voor mij, maar voor iedereen die hem kende. Een herder voor Gods volk. Een warm mens die zijn hart altijd liet spreken. Een uitstekende pastoor. Hij wordt heel erg gemist.

Kapelaan Teun Warnaar is vorig jaar benoemd in het samenwerkingsverband van de RK regio Haarlem, dus moesten wij afscheid van hem nemen. Hij heeft de afgelopen 4 jaar als stagiaire, diaken en kapelaan zich met hart en ziel ingezet. Vooral voor onze kinderen, jongeren en voor de catechese leverde hij een bijzondere bijdrage. Ik ben dankbaar voor alles wat hij voor onze parochies heeft gedaan en wens hem veel succes in zijn nieuwe benoeming.

Hij wordt zeker gemist, maar we zijn verheugd om diaken Jaider te mogen verwelkomen in onze regio. Ik heb er alle vertrouwen in dat hij een waardevolle bijdrage gaat leveren en we een mooie samenwerking zullen hebben.

Nieuwe impuls

We zijn 2021 dus begonnen met veel veranderingen. Een nieuw jaar, een nieuw begin, met als een opdracht om, met alles wat we aan mogelijkheden hebben, er een goed jaar van te maken. Tot eer van God die Liefde is. Alles gaat voorbij, alleen Gods liefde blijft. In de hele wereld stond 2020 vooral in het teken van de corona crisis. Maar buiten het virus heeft u wellicht ook veel andere dingen meegemaakt in uw persoonlijke leven en overdacht u oudjaarsavond wat 2020 u heeft gebracht. Wellicht ging het jaar z’n gangetje of misschien is er veel veranderd. Misschien bracht het u vreugde maar wellicht moest u ook afscheid nemen van mensen die u lief had.

Misschien dacht u: het jaar is voorbij, zoals alles uiteindelijk voorbij gaat. En in zeker zin is dat ook zo. We kunnen proberen om dingen in ons leven vast te houden, maar dat lukt niet. Alle dingen gaan voorbij.

Maak je geen zorgen

Theresa van Avila zei: Maak je nergens druk over. Wees niet bezorgd om iets want alles gaat voorbij. Alleen God blijft. Ik ken een verhaal over een man die jarenlang gevangen zat. Boven zijn bed was in de muur gekrast: `Ook dit gaat voorbij.` Deze woorden hielden hem op de been in die moeilijke tijd. Op de dag dat hij werd vrijgelaten, waren de woorden diep in zijn hart gegrift. Hij hield ze in ere.

Hoe moeilijk zijn situatie soms ook was, hij ging er nooit aan onder door, want het ging inderdaad weer voorbij. Maar ook in de goede momenten ging hij niet volkomen op, want ook daarop waren deze woorden eveneens van toepassing. Ook dit gaat voorbij. En toen hij ernstig ziek werd, gaven de woorden hem hoop en de kracht om zijn ziekte te overwinnen. Toen zijn leven ten einde liep, sprak hij de woorden die hem altijd geholpen hadden: `Ook dit gaat voorbij.` Zijn afscheid van deze wereld verliep in alle rust. En zijn geliefden troostten zich met de gedachte dat ook hun verdriet voorbij zou gaan en hij in liefde in hun hart bewaard bleef.

Alles gaat voorbij

Alles gaat voorbij alleen God blijft zei de heilige Theresa, Maar beste mensen: Gaat nu echt alles voorbij? We kunnen misschien een aanvulling geven op wat de heilige Theresa zei.

Er zijn ook dingen in ons leven die blijven. Die kostbaar zijn. Niet alleen voor onszelf maar ook voor God.

Dingen die bewaard blijven, die voor eeuwig zijn. Dat gebeurt als wij leven naar Gods plan, want God heeft een plan met ieder van ons. Hij heeft met ieder van ons een bedoeling ook al begrijpen of weten wij die niet altijd .

Ieder mens heeft een heel oorspronkelijke levens opdracht. Of je zou kunnen zeggen: Ieder mens heeft zijn eigen roeping. En als wij proberen om in geloof en liefde naar die levensopdracht te leven, dan leven wij in relatie tot God. Dat blijft.

Met die gedachte zijn we het nieuwe jaar begonnen. Ik wens u allen een zalig nieuwjaar met veel gezegende dagen. Een jaar van liefde en gezondheid en geluk.

Pastoor Kaleab