Lezing uit het boek: Vrijwilligers

In die tijd besloot Apostel Franciscus de 2de vanuit Castricum, al lopend en op blote voeten, naar de kust te gaan om zijn vrijwilligers te zoeken omdat er een wereldwijde plaag was geweest met vele doden en gewonden. Na 7 uur lopen kwam hij in het afgelegen dorp Bakkum aan. In een visioen zag hij daar een herberg staan en noemde deze Fase Fier. Hij zag daar zijn vele vrijwilligers:

De koren, de organisten, de beheerder van de parochie en de beheerders van het kerkhof en de verwarming, het secretariaat, de verzorgsters van de parochiezaal en keuken, lectoren en lectrices, het locatieteam, de trouwe bloemendames, de verzorgsters die de kerk stofvrij en schoonhouden, de poetsdames die het koperwerk bijhouden, de collectanten, het redactieteam en de bezorgers van de Overweg, de Werkgroep Ouderendag, de diaconale medewerkers, de kosters en heel belangrijk: de penningmeester. Dat waren er veel; wel 140 mannen en vrouwen en hij was tevreden.

Want zonder hen kunnen we niet. Zij zijn de schakel voor vele parochianen. Zonder hen zijn we niets.

Omdat het schemerig was zag hij achterin, een bar, waar de Goede Herders van de Pancratiuskerk zaten: Rubanes, Gerardus, Antonius en Martinus met een glas rode wijn. Ze waren timide omdat het kerkbezoek behoorlijk laag was geworden door die plaag.

Ja, ja, zij zagen ook de 140 vrijwilligers en ik hoorde ze denken: Zat de helft maar weer in de kerk op zondag. Kwamen ze maar twee keer in de maand om te bidden. Apostel Franciscus en zijn vijf apostelen Johannes, Martinus, Theodorus, Mariette en Renatus weten soms niet meer hoeveel hosties in het kelkje moeten.

Zaterdags komen er maar 20 of zelfs minder volgelingen, en zondags zijn dat er hooguit 40. De Goede Herders Rubanus, Gerardus ,Antonius en Martinus betreuren dat ten zeerste, en die zeggen weer tegen Apostel Franciscus doe er wat aan!

Maar door een wonder kwamen er mede door het warme weer wat meer mensen in de kerk want de zon schijnt al om vijf uur in de morgen zodat de oudere volgelingen weer eerder het licht zien, en zij kwamen weer in de kerk en vele anderen volgden hun voorbeeld.

Het woord van Apostel Franciscus. Amen

Hiermee wordt de dienst van het woord afgesloten en de tafel wordt gereed gemaakt, u kunt uw bijdrage als volgt doen:

Blijf gezellig, geduldig, wees galant voor de ouderen, schep niet teveel op want er is genoeg en er is ijs toe.

Dan zijn er nog wat mededelingen:

De brigade van Fase Fier is vanavond speciaal uitgebreid met onze eigen vrijwilligers:

Ja, u heeft ze al gezien de gezellige dames Marga Groot en Lenie Hendriks, en wat moeten we zonder de familie Veldt.

In de keuken en achter het buffet chefkok van Fase Fier Jeroen Borst met zijn medewerkers en natuurlijk geassisteerd met onze eigen Niel van Diepen en Jan Beerse.

En ja, dan zijn er wat mutaties in het bestuur van de feestcommissie: Onze robuuste Joop Bootz, u kent hem wel als kok in de tent, heeft opgezegd en als reden zei hij: dat verrekte poot wil niet meer, en ook Frans Assendelft, die op allerlei gebied bekwaam is, zag het niet meer zitten en gaf het op.

Ook mijn linker- en rechterhand, de alwetende, spontane en behulpzame Annemieke Veldt heeft zich teruggetrokken. Nog altijd mag ik bij haar komen met vragen en dat geldt ook voor Lenny Meijer.

Tenslotte: Onze vaste organist Theo van der Meer is op vakantie, maar U heeft ze al gehoord en gezien: het beroemde en overbekende broers van der Schaaf zorgen vanavond voor een fijne muzikale begeleiding.

Een fijne en verdiende avond toegewenst.

Toespraak van Frans – Vrijwilligersavond 2022