De Sint in de Pancratiuskerk: het verhaal van koster Frans

Als koster van onze prachtige Pancratiuskerk ontmoet ik pastores, diakens, priesters en de bisschop. Maar één keer per jaar komt Sint Nicolaas in onze kerk. U heeft waarschijnlijk geen idee hoeveel gesprekken er voor die tijd worden gevoerd over het datum en tijdstip van aankomst en alle werkzaamheden die daarbij horen.

Ook hebben we te maken met diverse Pieten die hun werk in goede harmonie moeten uitvoeren voor de Goedheiligman.

Twee weken van te voren vraagt de hoofdpiet al aan wanneer de Sint kan komen. Dat is natuurlijk geen punt maar de dagelijkse beslommeringen in de kerk gaan natuurlijk ook gewoon door. Het is dus een beetje (veel) inschikken voor al onze vaste medewerkers.

De kandelaars, lopers, altaar en kroonluchter moeten worden veilig gesteld voor het hele spektakel wat op het planum gaat plaatsvinden. Gelukkig was afgesproken dat er na afloop genoeg veegpieten waren die alle pepernoten en andere lekkernijen tussen de bank vandaan konden halen.

Ook de opbouw van het prachtige decor met al zijn spotjes en hoge stellages (4 meter) en de vele stroom- en videokabels aanleggen, vergt veel tijd. De geluids- en montagemensen komen al heel vroeg naar de kerk om te beginnen met de opbouw. Vaak tot laat in de avond.

Dan wordt alles nog één keer gecheckt zodat ze kunnen zien dat de Pancratiuskerk prachtig wordt verlicht.

Waar we dit jaar al bang voor waren, gebeurde ook. Het regende heel erg hard. Sint Nicolaas kwam gelukkig
toch aan en werd verwelkomd door onze nieuwe burgemeester Karen Heerschap. Ze was verrast zoveel kinderen en ouders aan te treffen, 1500 in totaal. Zoiets had ze nog nooit meegemaakt.

Om de handschoenen van St. Nicolaas even droog te krijgen, waren ze even op de ventilatorkachel gelegd. Vervolgens vergaten we dat en zagen later dat de mooie witte handschoenen waren bruin gekleurd. Gelukkig was er geen brand uitgebroken.

We hebben genoten van een prachtig onthaal. Daarna moesten de veegpieten hun werk doen en de geluids- en montagemensen moesten het decor weer afbreken. Vervolgens hebben we samen met Gonnie, Truus en koster Theo alles weer neergezet zodat de viering van zondag weer gehouden kon worden.

Het is heel veel werk ieder jaar maar dat alles doen we voor een fantastische middag voor de kinderen van Castricum en omgeving.

Koster Frans Hendriks